A kozmetikában és otthon

Allergia-bőr-immunrendszer I. rész.
Az allergia mindenekelőtt a nyálkahártyán és a bőrön figyelhető meg.

allergia3A nyálkahártya nemcsak az orrban található, a teljes nyálkahártyát összekötő rendszer a szem és az orr mellett a tüdő, a bélcsatorna és a hólyag nyálkahártyájából áll. Mindezek hálózatszerűen kommunikálnak egymással a nyirokrendszeren keresztül. Például, ha az orrnyálkahártya bizonyos pollenekre allergiásan reagál, beindul a kommunkáció szabályos tevékenysége és egy egyszerű szénanáthából akár asztma is kialakulhat. Ezzel együtt a belek is elváltozhatnak vagy a hólyagműködést is befolyásolhatja.

Ha a szervezetbe allergiás reakciót kiváltó táplálék kerül, nemcsak olyan bélproblémák alakulnak ki, mint a hasmenés, felfúvódás vagy a székrekedés, hanem az orr vagy a szemek is begyulladhatnak. Tehát, ha egy helyen a nyálkahártyán allergia alakul ki, egyéb rendszerek is reagálhatnak erre. A bőr és a nyálkahártya egymással nagyon szoros összeköttetésben vannak. A specifikus immunsejtek a nyirokrendszer hálózatán keresztül viszik az információt a nyálkahártyából a bőrfelszínre. Így a bőr is allergiásan reagálhat anélkül, hogy a bőr elsődleges (primer) allergiájáról beszélhetnénk.

Az első azonnali intézkedésekről, amelyekkel ilyen esetben segíteni lehet a bőrön, következő alkalommal írunk.

allergia2Miért fordul elő olyan gyakran az allergia?

A nyálkahártyát és a bőrt a környezeti tényezők erősen terhelik, így állandóan ezekkel az idegen anyagokkal kell foglalkozniuk. Az immunrendszer ennek hatására gyakran kikerül az egyensúlyi helyzetéből. A természetes ingerküszöb megnő és allergiás reakció lép fel. A külső tényezők mellett a belső faktorok is közreműködhetnek. A psziché jelentős szerepet tölthet be, mint az allergia oka. Az allergia a lélek vagy a szervezet robbanása!

a cikk szerzője

Dr. med. Petra Blum

a Gertraud Gruber Szépségfarmon a „Bázisos savtalanító hét”vezetője
Privát praxisában fő tevékenysége a keringéses betegségek kezelése egészséges táplálkozással és kiegyensúlyozott sav-bázis háztartással.