Érzékeny, allergiára hajlamos bőr

Genetikai örökség, minden korosztálynál előforduló hormonális változások, valamint pszichés terhek állhatnak az érzékeny bőr hátterében.

 

Orvosi ajánlás

Minél vékonyabb a bőr, annál érzékenyebb. A belső ingeranyagokat, mint a szervezetbe kerülő mérgek minden formáját, valamint a külső ingereket, mint a túlzott napfényt, a hőséget, a hideget és a dohányfüstös levegőt korlátozni kellene. A genetikai és hormonális befolyásokat megfelelő táplálkozással, egészséges életmóddal és belső kiegyensúlyozottsággal kordában tarthatjuk.

 

allergia4Táplálkozás és anyagcsere

Táplálkozásában a legnagyobb hangsúlyt a lúgos ételeknek kellene kapnia, friss gyümölcsök és zöldségek, valamint megfelelő mennyiségű víz és gyógytea formájában.

Az alábbi élelmiszerek és élvezeti cikkek segítik a bőr anyagcseréjét, ezért mértékkel fogyaszthatóak:

 • citrusfélék
 • csípős fűszerek és ételek
 • édességek és kávé
 • az alkohol és a nikotin fogyasztása természetesen kerülendő

Mivel a bélrendszer jelentős részén anyagcsere folyamatok zajlanak, fontos belülről karbantartanunk. A bél táplálék- és immunszervként működve, mikro- és makro tápanyagot szállít a szervezetben, ezzel garantálva a nagymértékű anyagcsere aktivitást. Az alapos rágás, valamint a vitális anyagokban gazdag étkezés képezik az alapot. A ballasztanyagok és keserűanyagok, mint a gyógynövények, a cikória, a radicchio, az articsóka és a gyömbér támogatják az emésztési teljesítményt. A bélnek jelentős szerepe van, mint kiválasztó- és méregtelenítő szervnek. Ha a bél e működését megzavarjuk, a bőr veszi át a méregtelenítő szerepet. Ezáltal a bőr érzékenysége fokozódik.

 

allergia5


Tippek az egészséges bélflórához

– a fehérliszt és a cukor csökkentése
– friss, nyers savanyú káposzta fogyasztása
– alvás előtt egy teáskanál belső fogyasztásra alkalmas gyógyiszapot vegyünk be
– naponta fogyasszunk egy almát
– a bél egészségének megőrzése és a méregtelenítés érdekében kurkuma javasolt

 

 

A bőr, mint a lélek tükre

allergia3A megfelelő mennyiségű alvás az egész szervezet regenerálódása érdekében szükséges. Az éjszakai nyugalmi időszak egyidejűleg a vegetatív idegrendszer pihenőfázisa is. A lazítással az ingerküszöb minden külső és belső kiváltó komponense, ami hatással van az allergiára hajlamos bőrre, alábbhagy.
A lelki terhek is a vegetatív idegrendszer túlzott aktivitásához vezetnek. A sporttevékenységek és a kitartást igénylő mozgás kompenzálják a belső terheket és ezzel harmonizálják a belső feszültséget. Lazítótechnikákkal ötvözve a lélek és a bőr is fellélegezhet.
Az érzékeny és allergiára hajlamos bőrre jellemző a túlzott bőrreakció. Már a legkisebb inger kipirosodást okoz, néha még pörsenéseket is. Az ok nem mindig a bőrben keresendő – a bőr mutatja, ha belül valami nem stimmel.

Ezért kell figyelembe venni a pszichét: a bőr a lélek kifejezőeszköze. Az összefüggés azzal magyarázható, hogy a bőr és az idegrendszer ugyanabból a csírahámból keletkezik. Másrészt az egészségtelen táplálkozás az allergia kiváltó oka. Az életritmus, az életvezetés és az életmód is visszatükröződnek a bőrön.

 


Kozmetikai ajánlások

face washNe vigye túlzásba a bőrápolást. Ebben az esetben a kevesebb több.
Védje a bőrét a felesleges anyagcseretermékek kiválasztódásától: havonta egyszer alkalmazzon MontHalit ásványi iszapot (higítsa vízzel)
Gyógynövény allergia esetében nagyon egyszerű ápolásra van szükség: válasszon egy hatóanyag koncentrátumot és egy krémet, ami nem tartalmaz gyógynövénykivonatokat. Túl sok hatóanyag használatakor a bőr védekezni fog, azaz kiütéses lesz.
Esténként kevésbé zsíros terméket használjon, hogy a bőr az éjszaka folyamán kivezethesse a felesleges anyagokat. A fokozottan érzékeny bőrre tisztítás után tegyen egy rövid időre hűvös kompreszt és finoman szárítgassa meg az arcát.

Termékajánló

Arctisztítás

 

 • Bőrsemleges bázistisztítás (Basisreinigung hautneutral)

Hatóanyagkoncentrátum

 

 • Hyaluron ampulla: gyógynövény allergia esetén is használható
 • Meristem apulla: gyógynövény allergia esetén nem ajánlott

Nedvességmegkötő termékek

 

 • Symphonie Serum Colostrum: immungyenge bőrre
 • PhytoSerum Sensitive: érzékeny, irritált bőrre
 • Hydro Balsam ápoló emulzió: száraz, érzékeny bőrre

Gazdag és magas zsírtartalmú termékek

 • Exquisit Emulsion Sensibel: atrófiás, érzékeny bőrre
 • Spezial Emulsion: normál és érzékeny bőrre
 • Ayurasan® PittaBalance krém