A Kineziológia Magazin 40. számában jelent meg Zoltai Éva írása Gertraud Gruberről, filozófiájáról, Európa első szépségfarmjáról:

  kineziológia magazin, életmód rovat

 .

Gertraud Gruber és a személyre szabott, holisztikus szépségápolás

 

„Ahogy lelkiállapotunk változik, úgy változik külsőnk is és fordítva:
Ahogy a külsőnk változik, úgy változik a lelkiállapotunk is.”
/Arisztotelész/

25 éve hivatásom a szépségápolás. Kezdetektől fontosnak tartom a komplex kezelést, a külső és belső egyensúlyát. Belső harmóniánk, diszharmóniánk megmutatkozik külső megjelenésünkben és bőrképünkben egyaránt. Fontosnak tartom a tudatos egészségnevelést, a mindennapi bőrápolást.
Tizenhárom éve egy szakmai előadáson ismertem meg Gertraud Gruber szépségfilozófiáját, magával ragadott szellemisége, emberközpontúsága és lelkes követőjévé váltam.
Gruber Asszony, messze megelőzve korát, kidolgozta az individuális szépségápolás koncepcióját. A mai napig a teljességkozmetika úttörőjének tartják és a wellness mozgalom éllovasának.

Gertraud Gruber életútja:

1921-ben született Münchenben. Balerinának készült, de a háború közbeszólt. Gyógytornász diplomát szerzett, ahol az arc idegi sérüléseinek kezelésénél kamatoztatta tudását. 1946-tól dolgozott kozmetikusként, füvesasszonyoktól szerezte be a gyógynövényeket és saját maga készítette el a bőrápolókat. Házhoz járt és otthonukban kezelte vendégeit. Alapvető elképzelése, hogy holisztikus megközelítéssel, a test-lélek-szellem egységében történjenek a kozmetikai kezelések, kiegészítve mozgásterápiával és egészséges étkezéssel.

Főépület

Főépület

1955-ben férjével megalapították Európa első Szépségfarmját a Tegernseenél, az Alpok lábánál, gyönyörű környezetben.

Pár szobával kezdték meg a működésüket egy magyar származású kozmetikussal. Pár szobával kezdték meg a működésüket egy magyar származású kozmetikussal. 1957-ben elsajátította Emil Vodder manuális nyirokdrenázs módszerét. A mai napig a farmkezelések fontos alapkövét képezi a technika. Az 1960-as évek elején jóga¬oktatói képesítést szerzett.
A Gertraud Gruber Szépségfarmot egyedi kozmetikai látásmód jellemzi, amely nemcsak a külső kezelésére, hanem a teljes fizikai állapot javítására, valamint a lelki-szellemi harmónia megteremtésére fókuszál. Ne felejtsük el, 1955-ről beszélünk! Mindez már az induláskor alapfilozófia.

Ez hatja át azóta is a Farm működését és a kozmetikusok képzését. A Gruber teljességkozmetika egyenlő a megelőző egészségápolással, jelmondata: „Az Ember, mint egységes egész”.

Gruber asszony négy alappillérre
építette koncepcióját:

• az egyedülálló és személyre szabott bőrápolásra (erről még bővebben is szólni szeretnék)
• az egészséges, lúgosító táplálkozásra
• a testmozgásra
• és a belső egyensúlyra való törekvésre meditációk¬kal, hang- és táncterápiával.

Az individuális arcápolás két részből tevődik össze:

• Minden kezelés és rituálé lazító programmal indul. A lazítás folyamán nyújtással tehermentesítjük a nyaki és háti gerincszakaszt, majd a be- és kilégzéssel elősegítjük a vendég ellazulását és a hatóanyagok még jobb felszívódását.
• A második részben diagnosztizáljuk a vendég bőrtípusát, és megvizsgáljuk az adott bőrállapotot.

Ez szintén nagyon lényeges, hiszen bőrünk, ahogy már említettem, pillanatnyi lelki és egészségi állapotunk csalhatatlan tükre. Ennek és a Vendég lelkiállapotának megfelelően választjuk ki a kezelést, legyen az alapápolás vagy célzott problémamegoldó, anti-aging, hidratáló, méregtelenítő program és speciális masszázstechnika. Az alapbőrápolásnál a diagnózis alapján állítjuk össze három összetevőből a pakolásokat, amelyek aktív hatóanyagokat, természetes növényi extraktumokat és 100% tisztaságú növényi olajokat tartalmaznak.

Gruber asszony másik ars poeticája: „Megőrizni a hagyományokat, ugyanakkor nyitottnak lenni az újdonságokra”. Folyamatosan keresi az újat, tiszteletben és megtartva a tradíciókat. Az új koncepciók kidolgozásánál mindig együttműködik az adott terület prominens képviselőivel, melynek során a különböző kultúrák gyógyászata és tudományos eredményei alapján, a személyre szabott kezelési módszereket a hagyományos és a modern egészségtanok felhasználásával fejleszti ki: állatokon nem tesztelt, bőrbarát, természetes anyagok használata a szigorú minőségi követelmények betartásával.
Mindez, és a jobbá válás iránti igény és gondolkodásmód hatja át a mai napig az immár 60 éves Szépségfarm légkörét.
Az idén 95. életévét betöltött Frau Gruber teljes fizikai és szellemi frissességgel fogadja hétről hétre vendégeit, példát mutatva arra, hogyan őrizzük meg lelkünkben az emberek, az élet és önmagunk szeretetét. A mai napig folyamatosan fejleszti a Farmot, ahol immár hetente 130 vendéget fogadnak, és évi 25.000 kezelést végeznek.

Soraimat zárva, szintén ettől a rendkívüli embertől idéznék:

„Aki nem akar nap mint
nap jobbá válni,
az nem akar igazán jó lenni!”
avagy:
„a szép bőr nem véletlen!”

 Zoltai Éva